HujšanjeZanimivo

5 mitov o vitaminskih dodatkih

Že desetletja so vitaminski in mineralni dodatki zelo priljubljeni. Ljudje verjamejo, da pomagajo zmanjšati možnosti prehlada ali gripe, obnem pa omogočijo, da imajo ljudje več energije. Zato ni čudno, da industrija vitaminskih dodatkov cveti.

Cink obljublja, da bo preprečil ali omilil prehlad; vitamin D krepi kosti in krepi imunost; vitamini B obljubljajo, da bodo pomagali v boju proti stresu.

Poznavanje razlike med znanostjo in fantastiko, ko gre za dodatke, je lahko zahtevno. Malo je nadzora, veliko napačnih informacij in roji polemik. Torej, preden kupite vitaminske dodatke, preberite člabek o 8 mitih vitaminskih dodatkov.

1. mit: Uporaba vitaminov lahko nadomesti slabo prehrano in prepreči bolezni.

Resnica: Dejstvo je, da znanstveniki še vedno niso povsem enotni glede tega, ali so multivitamini učinkoviti. Nekatere študije so pokazale, da vitamini resnično pomagajo varovati znanje. Druge študije pa so pokazale, da vitaminski dodatki ne pomagajo pri ničemer. Kakorkoli že, hrana najprej je vedno najboljši recept za pridobivanje vseh potrebnih hranil. Narava pakira vitamine in minerale v popolnih kombinacijah. Prehranska dopolnila so namenjena le dopolnjevanju prehrane in ne njeni zamenjavi.

2. mit: Vsi dodatki so varni, ker so naravni.

Resnica: Vse, kar lahko zdravi, lahko tudi škoduje. Čeprav hranila prihajajo iz narave, ko jih proizvajalci predelajo v tablete, postanejo nenaravna. Še več, naravno ne pomeni nujno varno ali učinkovito. Konec koncev je arzen naraven, vendar rakotvoren (povzročitelj raka), zato uživanje ni varno.

3. mit: Ne morete se predozirati z vitamini.

Resnica: če jemljete vitamine in minerale, medtem ko uživate obogateno prehrano z obogatenimi žitaricami in vitaminskimi čokoladkami (ki pogosto vsebujejo 100 odstotkov ali več priporočene dnevne vrednosti za nekatere vitamine in minerale), se lahko z vitamini predozirate.

Preveč vitamina A lahko vpliva na jetra in pri nosečnicah lahko pri dojenčkih povzroči prirojene okvare; odvečni vitamin B6 lahko povzroči poškodbe živcev; preveč vitamina C lahko slavni antioksidant spremeni v prooksidant (ki poškoduje telesne celice).

4. mit: Vitaminski dodatki niso nikoli potrebni.

Resnica: Prehranska dopolnila so lahko koristna za nekatere ljudi in pomagajo pri obvladovanju različnih stanj. Primeri vključujejo:

  • nekdo na dieti z omejenim številom kalorij, ki mu lahko koristijo multivitamini in minerali,
  • nekdo, ki je alergičen na mleko in mu lahko koristijo kalcij in vitamin D,
  • vegan, ki nujno potrebuje dodatek vitamina B12,
  • noseče mame, ki imajo koristi od jemanja folne kisline.

Večina strokovnjakov meni, da so vitaminski dodatki koristni samo, če vam primanjkuje določenega hranila. Ženske, ki izgubijo veliko železa zaradi močnih menstrualnih krvavitev, bodo morda potrebovale dodatek železa, tiste, ki so v menopavzi, pa bodo morda potrebovale dodaten kalcij in vitamin D.

5. mit: Vitaminski dodatki ne vplivajo na zdravila.

Resnica: Nekateri dodatki, vključno z vitaminom K (ki pomaga pri strjevanju krvi), cinkom (za katerega nekateri menijo, da krepi imunost) in omega-3 (ki redčijo kri), lahko vplivajo na zdravila na recept in zdravila brez recepta. Ne glede na to, ali jemljete vsak dan aspirin za zaščito pred srčnimi boleznimi ali če jemljete antibiotik zaradi bakterijske okužbe, lahko dodatki, ki jih jemljete, motijo ​​ali povečajo učinke vaših zdravil.

Vam je bil članek všeč?

Zelo!
1
Zanimivo
0
Všeč mi je
0
Kaj pa vem
0
Drugo
0

You may also like

Komentiranje je trenutno onemogočeno.