Nootropiki

Kaj so nootropiki?

Kognitivna funkcija

Ne glede na to, ali ste študent, ki upa, da bo opravil izpite, zaposlen strokovnjak, ki si prizadeva za napredovanje, ali starejša odrasla oseba, ki jo skrbi demenca, se vam verjetno zdi ideja, da bi vzeli tableto, ki vam izbolša delovanje možganov, precej privlačna. Zato morda ni presenetljivo, da se uporaba nootropikov – kognitivnih ojačevalcev ali pametnih zdravil – povečuje. Toda ali ta zdravila delujejo? In ali so varna?

Izraz “nootropics” se je najprej nanašal na kemikalije, ki so izpolnjevale zelo specifična merila. Zdaj pa se uporablja kot ime za katerokoli naravno ali sintetično snov, ki pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti. Nootropics na splošno spadajo v tri splošne kategorije: prehranska dopolnila, sintetične spojine in zdravila na recept.

Kaj pravijo raziskovalci?

Kognitivna funkcija je zelo zapletena in ni popolnoma razumljena. Ne moremo kar tako enostavno obrniti številčnice. Zdravniki opažajo, da na ljudi, ki verjamejo, da se je njihova duševna zmogljivost povečala zaradi nootropikov, v veliki meri vpliva učinek placeba. A vendar, če ste bolj samozavestni in mislite, da vam je šlo zaradi nootropikov na bolje, to ni nič slabega.

Mnenje zdravnikov je, da bi bilo za večino ljudi, ki želijo izboljšati svojo kognitivno funkcijo, bolje, če bi se osredotočili na dovolj spanja, prehranjevanje z veliko hranil in obvladovanje stresa.

Vrste nootropikov

Skoraj vsak človek uporablja nootropno sredstvo, ne glede na to, ali to ve ali ne. Govorimo o kofeinu, in čeprav je lahko prevelika količina kofeina slaba za zdravje, je dokazano, da ta naravno poživilo izboljšuje miselne sposobnosti. Ne samo, da uživanje kofein povzroči, da se počutite bolj pozorni: kofein vam omogoča tudi boljši dostop do kemikalij (nevrotransmiterjev) v možganih, kot je acetilholin, ki pomaga pri kratkoročnem spominu in učenju.

Toda večina ljudi, ki jih zanima nootropija, se ne drži samo kave ali pravega čaja. Ljudje, ki jim kava ali čaj nista zadostna, se osredotočajo na prehranska dopolnila. Nekatera prehranska dopolnila, kot sta naprimer ginseng in ginko, nista pokala izboljšanja kognitivne funkcije. Toda drugi – vključno s CDP-holinom, L-teaninom, kreatin monohidratom, Bacopa monnieri, huperzinom A in vinpocetinom – dosegajo zelo dobre rezultate.

Nootropiki na recept so večinoma sestavljeni iz poživil, kakršne vsebujejo nekatera zdravila za ADHD. Čeprav delujejo dobro, jih ne priporočamo ljudem, ki želijo preprosto izboljšati svojo osredotočenost in pozornost. Številni študentje tovrstna zdravila dobijo nezakonito in čeprav se zdi, da kratkoročno pomagajo, obstajajo resna tveganja. Neželeni učinki lahko vključujejo nespečnost, zamegljen vid, visok krvni tlak, hiter srčni utrip, težave s cirkulacijo in zasvojenost.

Vam je bil članek všeč?

Zelo!
0
Zanimivo
0
Všeč mi je
0
Kaj pa vem
0
Drugo
0

You may also like

Komentiranje je trenutno onemogočeno.