Piškotki

O piškotkih

Piškotki so drobne tekstovne datoteke, ki jih spletne strani in aplikacije generirajo tekom uporabe spletne strani in shranijo na napravi uporabnika. V teh datotekah so shranjene informacije, ki jih spletna stran potrebuje za to, da delovanje spletne strani (oz. bolj pogosto – aplikacije) čim bolj prilagodi potrebam uporabnika. Najbolj pogosto so v teh datotekah, torej v piškotkih, shranjene nastavitve za uporabo spletne strani, podatki o uporabniškem imenu uporabnika, podatki o nastavitvah za prikazovanje oglasnih sporočil in pasic, itd.

Brez piškotkov je spletno stran praktično nemogoče prilagoditi željam in potrebam posameznih uporabnikov. V ta namen bi se moral vsak uporabnik namreč registrirati in prijaviti v samo spletno stran. S tem pa bi moral uporabnik upravitelju spletne strani razkriti bistveno več osebnih informacij, kot jih je moč zbrati iz drobne datoteke, shranjene na napravi uporabnika. Piškotki tako predstavljajo kompromis med enostavnostjo uporabe in količino osebnih informacij, ki jih uporabnik zaupa upravitelju spletne strani.

Več o tej tehnologiji lahko preverite tudi na svetovni enciklopediji: HTTP  (oz. Browser) Cookies

Nastavitve piškotkov

Piškotke upravlja spletna stran, ki jo uporablja uporabnik  ali druga spletna stran, ki upravlja vsebino spletne strani, ki jo uporabnik pregleduje. Obdobje trajanja piškotkov so lahko zelo različna. Trajajo lahko več let, lahko pa tudi le za čas trajanja uporabe spletne strani (za čas trajanja seje spletnega brskalnika).

Začasni piškotek (browser session):
To so piškotki, ki uporabnikom nudijo možnost povezave med akcijami v okviru ene seje spletnega brskalnika. Seja se zaključi, ko uporabnik zapre okno spletnega brskalnika, na podlagi tega pa so tudi piškotki izbrisani.

Trajni piškotki (persistent session):
To so piškotki, ki ostanejo trajno shranjeni na napravi (telefon, računalnik) uporabnika spletne strani, torej tudi po zaključku uporabe spletne strani. Ti piškotki se nato aktivirajo vsakič, ko uporabnik ponovno obišče spletno stran in delovanje strani prilagodijo nastavitvam uporabnika na podlagi informacij, prebranih iz datoteke piškotka.

Tipi piškotkov

Obvezni piškotki

Nujni piškotki so pištkotki, ki dejansko zagotavljajo možnost navigacije stranke po spletni strani in omogočanje uporabe osnovnih funkcionalnosti spletne strani (npr. prijava v vmesnik za prebiranje vsebine, uporaba nakupovalne košarice in podobno). Za uporabo te vrste piškotkov spletne strani uporabnika tipično ne prosijo za dovoljenje.

Piškotki za zagotavljanje funkcionalnosti

Piškotki za zagotavljanje funkciolnalnosti služijo temu, da spletna aplikacija lahko uporabniku (obiskovalcu) nudi boljšo uporabniško izkušnjo. To doseže tako, da v te piškotke shrani izbiro uporabnika (npr. jezik, lokacijo, uporabniško ime, itd). Tako spletna stran uporabniku nudi lažjo uporabo in bolj kakovostno storitev. Če naprimer spletna stran nudi informacije lokalne narave (npr. odpiralni časi trgovin ali vremenske napovedi) je zelo uporabno, če spletna stran lahko razpolaga s podatkom o lokaciji uporabnika, ki ga hrani v piškotku. Ti piškotki ponavadi ne shranjujejo informacij osebne narave o uporabniku in zato ne vplivajo na varnost obiskovalca spletne strani.

Piškotki za izvedbo

Piškotki za izvedbo hranijo podatke o načinu, kako določen obiskovalec uporablja posamezno spletno stran. Hranijo se npr. podati o tem, katere strani obiskovalec najbolj pogosto obišče, ali je obiskovalec naletel ob uporabi morda na napako v spletni strani in podobno. Te vrste piškotki ne hranijo podatkov osebne narave o uporabniku ali informacij, na podlagi katerih bi lahko upravitelj spletne strani uporabnika identificiral. Zbrane informacije se uporabljajo izključno za višanje kakovosti delovanja spletnih strani in odprave morebitnih napak v sami spletni strani.

Targetirani (oglaševalski) piškotki

Targetirani oz. oglaševalski piškotki omogočajo ponudniku spletne strani, da spletna stran uporabniku oz. obiskovalcu spletne strani prikazuje glase, ki ustrezajo njegovim interesom. Ponekod oz. v določenih primerih se ti piškotki uporabljajo tudi za določanje števila prikazov določenih oglasov ali za merjenje načina uporabe oglaševalskega prostora na strani. Te vrste piškotkov na napravo uporabnika ponavadi niso nameščeni s strani spletne strani, temveč s strani pogramske opreme oglaševalskih mrež, ki jih uporablja spletna stran.