Erekcija

Težave z erekcijo od A do Ž

Obstaja veliko napačnih informacij o vzrokih in zdravljenju erektilne disfunkcije. Če želite vedeti, kako pride do impotence pri moških in kako jo zdravimo, bomo morali za vas najprej razbiti nekaj mitov o erektilni disfunkciji.

Erektilna disfunkcija in starost

Mit: Erektilna disfunkcija je običajen in ponavadi neizogiben del staranja in moški se morajo s tem sprijazniti.

Dejstvo: Čeprav je erektilna disfunkcija definitivno pogostejša pri starejših moških, to še ne pomeni, da je to nekaj, s čimer mora moški živeti.  Nič nenavadnega ni, da starejši moški potrebujejo več stimulacije, da bi se seksualno vzburili kot v mlajših letih. Vendar ni razloga, da s starostjo moški ne bi mogli uživati v seksu, kot pa v mlajših letih. Veliko moških lahko erekcije doseže tudi v starejših letih in ni razloga, da vi ne bi mogli biti eden izmed njih.

Mit: Erektilna disfunkcija ne vpliva na mlajše moške.

Dejstvo: Čeprav je erektilna disfunkcija pogostejša pri moških, starejših od 75 let, jo imajo lahko fantje vseh starosti. Približno 30% moških starosti okoli 30 let ima neke vrste erektilno disfunkcijo.

Erektilna disfunkcija in splošno zdravje

Mit: Erektilna disfunkcija je nadležna in vpliva na samozavest moškega, vendar pa erektilna disfunkcija ni nevarno stanje.

Dejstvo: Čeprav impotenca sama po sebi ni nevarna, je lahko zgodnji opozorilni znak resnega zdravstvenega stanja, kot je diabetes ali težave s srcem. Pomembno je, da obiščete svojega zdravnika, če so se vam začele pojavljati težave z erekcijo.

Mit: Če imate težave z erekcijo, je to zato, ker vas partner ne privlači.

Dejstvo: Marsikaj povzroča težave z erekcijo. Čeprav je pomanjkanje spolne privlačnosti do vašega partnerja morda eden izmed njih, je veliko bolj verjetno, da gre za kaj drugega.

Spolna privlačnost partnerja

Da vas partner ne privlači, je redek razlog za erektilno disfunkcijo.

Erektilno disfunkcijo lahko povzročijo:

  • Težave s srcem, kot so visok krvni tlak in ateroskleroza (otrdelost arterij),
  • diabetes (med 35% in 50% moških s sladkorno boleznijo zboli za erektilno disfunkcijo)
  • nekatera zdravila za krvni tlak, tesnobo in depresijo,
  • motnje živnega sistema, kot sta Parkinsonova bolezen in multipla skleroza
  • težave s hormoni
  • težave z razpoloženjem, kot so stres, tesnoba in depresija,
  • kajenje in pitje prevelikih količin alkohola,
  • nekatere vrste operacij prostate in mehurja.

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Mit: Tablete so edini način zdravljenja erektilne disfunkcije.

Dejstvo: Obstaja veliko možnosti za zdravljenje erektilne disfunkcije. Najprej je tukaj spremembna življenjskega sloga, vakumska črpalka za penis in nenazadnje operacija.

Če vam erektilno disfunkcijo povzroča druga zdravstvena težava, na primer visok krvni tlak, lahko težave za erekcijo premagate, če zdravite primarno bolezen. Ne prenehajte jemati nobenih zdravil, preden se pogovorite s svojim zdravnikom.

Vam je bil članek všeč?

Zelo!
1
Zanimivo
0
Všeč mi je
0
Kaj pa vem
0
Drugo
0

Komentiranje je trenutno onemogočeno.